Den växande online shoppingen tycks inte se något slut. Idag sker majoriteten av all shopping och alla inköp med hjälp av mobiler, datorer och surfplattor. På internet kan man få tillgång till butiker som inte finns i landet man bor i, utan befinner sig på andra sidan jorden. Det enda som krävs är ett knapptryck och du kan handla prylar från Turkiet, Kina, USA, Tyskland och allt däremellan.

Att online shoppingen har vuxit sig så stor som den har gjort är kanske inte svårt att förstå. Det är enklare, roligare, smidigare och utbudet av produkter är betydligt större. Dessutom kan man få tillgång till mycket bekvämare priser, åtminstone i de allra flesta fall och speciellt från andra länder. Detta har gjort att allt fler vågar sig “utanför Sveriges gränser” på nätet, men att shoppa från utlandet kan skilja sig från hur det går till på en svensk sida.

Andra villkor och regler

Beställer du saker från ett annat land innanför EU gäller samma konsumentköplag och ångerrätt som i Sverige. Väljer du däremot att beställa från ett land utanför EU kan villkoren se väldigt olika ut. Det är inte helt ovanligt att det kanske inte finns någon ångerrätt eller returrätt överhuvudtaget. Viktigt är således att du läser igenom de villkor och krav som finns, även gällande betalning. Om du inte betalar din produkt kommer du att bli skyldig pengar till företaget. I Sverige använder sig företag av företagstjänster som hjälper till vid Inkasso, i utlandet kan det finnas andra metoder.

Tull och skatt

Innanför EU behöver du inte betala någon skatt eller tull på dina produkter. Väljer du däremot att handla utanför EU kan du behöva vara beredd på dessa avgifter. När en vara kommer från ett icke EU-land räknas det som import och både tull, skatter och moms ska betalas. Hur mycket du kommer behöva betala kan variera kraftigt. Här brukar Tullverket vanligtvis gå efter värdet på den produkt som du har beställt, men en avgörande faktor är också vad det är för något. En dyr kamera kommer att ha högre skatt och tull än vad en sommarklänning kommer att ha, åtminstone i de allra flesta fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *