Att shoppa online har massor av fördelar, såsom ett större utbud och bekvämlighet, men det kan även uppstå problem vid den här typen av shopping. Oftast är det betalningarna som är problemet och de inträffar generellt sätt på grund av oseriösa handlare och oförsiktiga kunder. Det är många som handlat på nätet som inte varit tillräckligt uppmärksamma och därmed också har blivit lurade på pengar. Så se till att alltid tänka er för innan ni betalar något på nätet. Det är viktigt att fundera över vilken typ av betalning man gör och att vidta alla de åtgärder som finns tillgängliga för att genomföra en transaktion som är så säker som möjligt – för både köpare och säljare!

Råd gällande betalningar på nätet

Regel nummer ett är naturligtvis att aldrig lämna ut känsliga uppgifter, såsom bankkonton eller kortnummer direkt. Är man dessutom osäker på hur pass seriöst ett företag är kan det vara bra att beställa sin vara mot postförskott eller faktura. På så sätt riskerar man inte att betala för en vara som sedan aldrig dyker upp.

Close up of female hand paying with credit card in store

Väljer man ändå att betala direkt via sitt kontokort är det bra att kontrollera att säljaren använder sig av en säker betalningslösning. Ett bra exempel på en sådan som dessutom är vanligt förekommande i Sverige, speciellt bland seriösa företag är DIBS. Samma betalningslösning finns dessutom presenterad i över 20 länder i världen. Genom att använda sig av den här typen av seriösa aktörer försäkrar man sig om att betalningen genomförs på rätt sätt.

Handlar man med privatpersoner finns det idag en rad lösningar som är till för att betalningarna mellan dessa parter ska genomföras på ett säkert sätt. PayPal är ett sådant exempel som kan användas för att genomföra betalningar både till privatpersoner och företag. Använder man denna lösning kan man ofta stoppa betalningar och transaktioner om den vara man fått inte motsvarar förväntningarna eller om man inte skulle motta sin vara. En annan mycket bra betalningslösning för privatpersoner är Swish som tillåter dig att överföra pengar till en annan person via deras mobilnummer. Det enda kravet som måste uppfyllas är att båda partner har aktiverat Swish via sina respektive banker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *