E-butikerna har tagit över en allt större marknadsandel från de fysiska butikerna, inom nästan samtliga branscher, och nätshopping blir allt mer populärt bland människor från alla åldersgrupper och av alla kön. Precis som med många andra fenomen finns det dock både för- och nackdelar med att shoppa på nätet.

Den kanske största fördelen, som gör att många väljer nätshopping, är att man kan göra det hemifrån. Många framhåller särskilt denna fördel i juletid, då man kan slippa ge sig ut i julhetsen bland andra shoppare som letar julklappar, och istället leta efter de perfekta presenterna i lugn och ro hemma, och sedan få julklapparna levererade. En annan fördel är att priserna oftast är lägre på nätet än i fysiska butiker – det är också lättare att hitta en varas lägsta pris på nätet än i verkligheten, då man på nätet kan genomföra en enkel sökning, medan man i verkligheten får springa från butik till butik.shop-1298480_960_720

En nackdel, som framförallt gäller när man handlar kläder, är dock att man inte kan prova varan innan man redan har beställt den. Om man handlar från en seriös e-butik är det oftast inget problem att få byta varan till en annan storlek, men det tillkommer ibland extra kostnader för frakten fram och tillbaka. Dessutom får man ju vänta betydligt längre innan man kan börja använda sina nya kläder. Om man känner sig osäker på denna aspekt av nätshopping, kan det vara en bra idé att hålla sig till sådana produkter som man inte behöver prova ut, utan som kan beskrivas i fullständighet med hjälp av text och bild, till exempel möbler. Om du ska köpa ett nytt soffbord eller en annan möbel är till exempel Furniturebox.se en pålitlig nätbutik, där du får utförliga beskrivningar av varorna som gör att du inte kommer att få några otrevliga överraskningar när soffbordet (eller någon annan möbel) väl levereras.

En annan nackdel är den ovan nämnda frakten, som förutom viss väntetid också medför en extra kostnad. När man handlar på nätet får man därför väga varans sannolikt lägre pris mot en eventuell fraktkostnad, för att se om man tjänar på att handla varan online eller i butik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *