De allra flesta som äger en dator är idag bekanta med e-handel och hur det går till, i större eller mindre utsträckning. Det många kanske inte har reflekterat över är dock hur olika e-handeln kan se ut, beroende på vad man köper och vem man köper det från. Dessa olika former av e-handel har olika namn, och det kan vara bra att hålla reda på vilken av dem det handlar om nästa gång man ska köpa något online, eftersom det bland annat påverkar ens rättigheter som konsument.

En form av e-handel som blivit allt vanligare i takt med att ljudböcker och e-böcker blir mer och mer populära är det som kallas ”ren e-handel”. Ren e-handel innebär att hela processen under köpet sker via internet, från beställningen till betalningen och leveransen av produkten. Vanliga exempel är just köp av ovan nämnda e-böcker och ljudböcker, liksom köp av musikfiler eller filmer i digitalt format. Ytterligare ett exempel är köp av exempelvis lotter på nätet, där själva lotteriet också hålls via internet, som det man hittar på Megalotto.com.iphone-1451614_960_720

En annan mycket vanlig form av e-handel är det som kallas ”partiell e-handel”, vilket betyder att någon del av köpprocessen inte sker digitalt. Det allra vanligaste är att produkten och leveransen inte är digital, men att själva köpet är det, det vill säga att man beställer och betalar för en vara via internet, som sedan levereras hem till en.

Förutom dessa klassificeringar, som har att göra med hur köpen sker, finns det också klassificeringar som specificerar mellan vilka personer köpen sker. Ett sådant exempel är det som kallas ”B2C”, det vill säga ”business to consumer”. Detta är den form av e-handel som de flesta tänker på i första hand, det vill säga företag som säljer produkter till konsumenter via e-butiker i olika former.

En annan form av e-handel, C2C, det vill säga ”consumer to consumer”, är dock minst lika vanlig som B2C, även om många inte tänker på det. Det handlar till exempel om den e-handel som bedrivs på sidor som Blocket och Tradera, eller i särskilda Facebook-grupper, där privatpersoner säljer kläder, möbler och annat till andra privatpersoner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *